ewasng

ewasng

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 267]

Placuszki jogurtowe z jabłkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 7
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Delikatne placuszki na bazie jogurtu naturalnego z jabłkami. Smaczne śniadanie lub ciepły podwieczorek.

Placuszki jogurtowe z jabłkami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Placuszki jogurtowe z jabłkami

 

  • 125 g gęstego jogurtu naturalnego
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia - lub mniej
  • 1 łyżka otrąb owsianych
  • 3 łyżki mąki żytniej
  • 1 nieduże jabłko
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Placuszki jogurtowe z jabłkami
W misce wymieszać jogurt naturalny z jajkiem. Dodać proszek do pieczenia, cukier waniliowy, otręby owsiane i mąkę żytnią. Całość dokładnie wymieszać. Jabłko obrać i pokroić na niedużą kostkę. Wymieszać. Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano. Osączyć na papierowym ręczniku. Mozna posypać cukrem pudrem.
Placuszki jogurtowe z jabłkami
Pokrojone w kostkę jabłko wymieszać z ciastem.
Placuszki jogurtowe z jabłkami
Placuszki jogurtowe smażyć na rozgrzanym oleju
Placuszki jogurtowe z jabłkami
Placuszki smażymy na rumiano z obu stron