Cukiereczek13

Cukiereczek13

Złoty Ekspert
[Przepisów: 651]

Placuszki jogurtowe z salsą truskawkową

  • 8
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Pomysł na bardzo lekkie, letnie śniadanie

Placuszki jogurtowe z salsą truskawkową Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Placuszki jogurtowe z salsą truskawkową

 

  • 2 szklanki mąki,
  • cukier 1/2 szklanki,
  • 2 jajka,
  • proszek do pieczenia 1/4 łyżeczki,
  • gęsty jogurt naturalny 1 szklanka (około 350g),
  • mleko 1/4 szklanki,
  • truskawki 350g,
  • garść liści mięty,
  • 2 łyżki soku pomarańczowego,
  • olej do smażenia,
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

Placuszki jogurtowe z salsą truskawkową
Truskawki obieramy z szypułek, kroimy je w drobną kostkę. Liście mięty rwiemy na mniejsze kawałki i dodajemy do truskawek. Dodajemy sok i całość mieszamy, odstawiamy do przegryzienia się na jakieś 30 minut. Do miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, dodajemy żółtka, jogurt naturalny i mleko i całość miksujemy. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie łączymy je delikatnie z pozostałą masą. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i nakładamy łyżką placuszki. Smażymy z obu stron na rumiano. Podajemy je na ciepło z salsa truskawkową. Placuszki są niesłodkie, możemy dodać dodatkowo 1-2 łyżki cukru, ale nie jest to konieczne. Smacznego ;)
Placuszki jogurtowe z salsą truskawkową
Do miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, dodajemy żółtka, jogurt naturalny i mleko.
Placuszki jogurtowe z salsą truskawkową
Całośc miksujemy aż do uzyskania gładkiej konsystencji.
Placuszki jogurtowe z salsą truskawkową
Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie łączymy je delikatnie z pozostałą masą.
Placuszki jogurtowe z salsą truskawkową
Liście mięty rwiemy na mniejsze kawałki i dodajemy do truskawek.

Tagi:

jajko jajka