Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Placuszki kapuściane

         
ocena: 4/5 głosów: 1

Kapustę oczyścić z uszkodzonych liści, opłukać, drobno poszatkować, usuwając

Placuszki kapuściane

Składniki:

Placuszki kapuściane

 

  • 800 g kapusty białej
  • 2-3 cebule
  • 1 łyżka tłuszczu do cebuli
  • 5 łyżek tłuszczu do smażenia
  • 1 szkl mleka
  • 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 jajka
  • 3-4 łyżki mąki
  • sól
  • pieprz
  • cukier

Sposób przygotowania:

Placuszki kapuściane
Kapustę oczyścić z uszkodzonych liści, opłukać, drobno poszatkować, usuwając głąb i grube nerwy, zalać wrzącym mlekiem i dusić do miękkości pod przykryciem często mieszając. cebulę obrać, opłukać, pokrajać w kostkę, podsmażyć. Jajka umyć, oddzielić żółtka od białek. Wystudzoną kapustę wymieszać z żółtkami, cebulą, mąką, koncentratem pomidorowym, ubitą pianą z białek i przyprawami. Tłuszcz rozgrzać, kłaść łyżką niewielkie placuszki i smażyć z obu stron na jasnozłoty kolor. Podawać z kefirem.