MałaMi89

MałaMi89

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 280]

Placuszki otrebowo-jabłkowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 16

Niemal codziennie smażę jakieś placuszki i staram się je urozmaicać, by się nie znudziły. Takie z dodatkiem jabłka moja Córcia lubi najbardziej.

Placuszki otrebowo-jabłkowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Placuszki otrebowo-jabłkowe

 

  • 2 duże jabłka
  • 1/2 szkl. kefiru
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego (u nas typu greckiego)
  • 5 łyżek otrębów owsianych
  • 3 łyżki otrębów pszennych
  • 2 łyżki otrębów żytnich
  • 2 łyżki mąki tortowej
  • 2 łyżki mąki krupczatki
  • 1 jajko
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • szczypta cynamonu
  • szczypta kardamonu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

Sposób przygotowania:

Placuszki otrebowo-jabłkowe
Otręby, obie mąki, proszek do pieczenia oraz cukier waniliowy mieszamy w misce. W większej misce roztrzepujemy jajko, mieszamy z kefirem i jogurtem, wsypujemy mieszankę suchych składników i łączymy. 

Jabłka myjemy, obieramy (ale można i ze skórką) i ścieramy na dużych oczkach tarki.

Skrapiamy sokiem z cytryny i dodajemy do ciasta wraz z olejem i przyprawami.

Ciasto dobrze mieszamy i smażymy z obu stron na rozgrzanej patelni lekko tylko posmarowanej olejem rzepakowym (przed pierwszym smażeniem).  
Placuszki otrebowo-jabłkowe
W misce mieszamy suche składniki ciasta.
Placuszki otrebowo-jabłkowe
W drugiej misce roztrzepujemy jajko i mieszamy z nabiałem
Placuszki otrebowo-jabłkowe
Dodajemy starte na grubych oczkach jabłka
Placuszki otrebowo-jabłkowe
Placuszki smażymy z obu stron na rumiano

Tagi:

placki dania