Mniam1

Mniam1

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 871]

Placuszki rybne

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Placuszki z ryby i warzyw można podać na obiad np z ryżem i sosem. Są też świetnym dodatkiem do burgerów.

Placuszki rybne Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Placuszki rybne

 

Sposób przygotowania:

Placuszki rybne
Marchewkę, pietruszkę i seler pokroić. Włożyć do garnka z liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Zalać wodą tak, aby warzywa swobodnie pływały. Gotować, aż zmiękną do 30min. Włożyć filety z ryby i gotować 20min. Odsączyć z wody i zmielić w maszynce do mielenia lub drobno posiekać. Wywar można zachować i zrobić na nim sos. Do wystudzonej mieszanki rybno-warzywnej wbić jajka, dodać drobno posiekaną cebulę i natkę pietruszki. Wszystko dokładnie wymieszać i przyprawić. Można dodać trochę bułki tartej. Formować placuszki i smażyć z dwóch stron na oleju. Smacznego!
Placuszki rybne
Warzywa pokroić i gotować w wodzie z zielem angielskim i liściami.
Placuszki rybne
Ugotowane warzywa i rybę odsączyć z wywaru.
Placuszki rybne
Dodać jajka i resztę składników na placuszki.
Placuszki rybne
Smażyć placuszki do momentu zrumienienia z dwóch stron.