Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Placuszki ryżowe wg Alex

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Pyszne pulchne placuszki z dodatkiem ryżu

Placuszki ryżowe wg Alex Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Placuszki ryżowe wg Alex

 

  • 170 g ugotowanego ryżu
  • 2/3 szklanki mleka
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • Olej do smażenia
  • Cukier puder i jogurt grecki do podania

 

Sposób przygotowania:

Placuszki ryżowe wg Alex
Ugotowany ryż wystudzić i wsypać do miski (można ryż ugotować specjalnie a można użyć, tak jak ja, ryżu pozostałego z obiadu lub nawet dnia poprzedniego). Do drugiej miski wlać mleko, dodać mąkę, proszek do pieczenia oraz jajka. Zmiksować na jednolite ciasto. Zmieszać z ugotowanym ryżem. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju, kłaść po łyżce ciasta na placuszek i smażyć na złoto z obu stron. Usmażone placuszki wykładać na ręcznik papierowy w celu usunięcia nadmiaru tłuszczu. Placuszki ułożyć na talerzach, oprószyć obficie cukrem pudrem (w cieście nie ma cukru) i podawać z jogurtem greckim
Placuszki ryżowe wg Alex
Ugotowany ryż może być brązowy lub inny ulubiony wystudzić i wsypać do miski
Placuszki ryżowe wg Alex
Do drugiej miski wlać mleko dodać mąkę proszek do pieczenia oraz jajka Zmiksować na jednolite ciasto Zmieszać z ugotowanym ryżem
Placuszki ryżowe wg Alex
Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju kłaść po łyżce ciasta na placuszek i smażyć na złoto z obu stron
Placuszki ryżowe wg Alex
Usmażone placuszki wykładać na ręcznik papierowy w celu usunięcia nadmiaru tłuszczu

Tagi:

ryż jajko jajka