szpileczka

szpileczka

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1249]

Placuszki ryżowe wg szpileczki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Placuszki z ryżem basmati i kremem z serka mascarpone.

Placuszki ryżowe wg szpileczki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Placuszki ryżowe wg szpileczki

 

  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • szklanka ugotowanego ryżu basmati
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • masło do smażenia
  • 1 duża łyzka serka mascarpone
  • 1 łyzka dowolnego dżemu
  • 1 łyżka mleka
  • posypka czekoladowa

 

Sposób przygotowania:

Placuszki ryżowe wg szpileczki
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Następnie wlewamy mleko, wbijamy jajko i dodajemy wcześniej ugotowany na sypko ryż. Całość mieszamy aż do połączenia składników. Smażymy na maśle z obu stron na złoty kolorek. Ser mascarpone mieszamy z łyżką mleka i dżemem. Placuszki podajemy z przygotowanym kremem mascarpone posypane posypką czekoladową.
Placuszki ryżowe wg szpileczki
Zaczynamy od połączenia mąki z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli
Placuszki ryżowe wg szpileczki
Dodajemy jajko mleko i ugotowany ryż i mieszamy
Placuszki ryżowe wg szpileczki
Smażymy z obu stron na złoty kolor najlepiej na maśle
Placuszki ryżowe wg szpileczki
Gotowe placuszki podajemy z kremem na bazie serka i dzemu.