gosia p.

gosia p.

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1268]

Placuszki serowo - dyniowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Placuszki serowo dyniowe świetnie pasują jako danie dla dzieci na obiad lub jako przekąska na deser. Polecam.

Placuszki serowo - dyniowe

Składniki:

Placuszki serowo - dyniowe

 

  • 250 gram twarogu półtłustego
  • 200 gram miąższu dyni
  • 2 jajka
  • 5 łyżek mąki
  • 3,5 łyżki cukru pudru + do posypania
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Placuszki serowo - dyniowe

ETAP 1:

Placuszki serowo - dyniowe
Miąższ dyni mielimy na drobno w rozdrabniaczu.

Miąższ dyni wkładamy do rozdrabniacza i mielimy na drobno.

ETAP 2:

Placuszki serowo - dyniowe
Miąższ dyni podsmażymy na patelni ok. 10 minut.

Po czym przekładamy na patelnię i smażymy na wolnym ogniu ok. 10 minut. Studzimy.

ETAP 3:

Placuszki serowo - dyniowe
Do miski wkładamy twaróg, żółtka i cukier puder.

Twaróg miksujemy mikserem z żółtkami i cukrem pudrem na jednolitą masę.

ETAP 4:

Placuszki serowo - dyniowe
Do masy serowej dodajemy dynię i dalej miksujemy.

Następnie dodajemy dynię i przez chwilę dalej miksujemy.

ETAP 5:

Placuszki serowo - dyniowe
Następnie do masy wsypujemy mąkę i dalej miksujemy.

Do masy wsypujemy mąkę i miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji.

ETAP 6:

Placuszki serowo - dyniowe
Do ciasta doajemy ubite na sztywno białka, mieszamy.

Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do masy serowej. Mieszamy łyżką do połączenia się białek z masą.

ETAP 7:

Placuszki serowo - dyniowe
Placuszki smażymy na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor.

Z powstałego ciasta, nabierając łyżką smażymy porcjami placuszki - na złoty kolor z obu stron.

Tagi:

dynia