Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Placuszki warzywne

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Placuszki z różnych warzyw to wspaniała alternatywa dla popularnych placków ziemniaczanych. Polecam.

Placuszki warzywne Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Placuszki warzywne

 

Sposób przygotowania:

Placuszki warzywne
Cukinie razem ze skórką zetrzeć na tarce o dużych oczkach, wymieszać z odrobiną soli, gdy puszczą sok, odcisnąć.

Obrane ziemniaki, kalarepkę i marchewkę zetrzeć na tarce o średnich oczkach. Por drobno posiekać.

Wszystkie przygotowane składniki włożyć do miski, dodać mąkę, bułkę tartą, majonez i jajko. Doprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać.

Na patelnię z rozgrzaną oliwą łyżką nakładać porcje ciasta i smażyć z obu stron na złoty kolor. Usmażone osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.

Podawać z sosem lub kwaśną śmietaną.
Placuszki warzywne
Startą cukinię oprószyć solą, wymieszać i po kilku minutach odcisnąć.
Placuszki warzywne
Pozostałe warzywa obrać i zetrzeć na tarce.
Placuszki warzywne
Dodać posiekany por i odciśniętą z soku cukinię.
Placuszki warzywne
Połączyć z pozostałymi składnikami i doprawić do smaku.
Placuszki warzywne
Smażyć na złoty kolor na patelni z rozgrzaną oliwą.

Tagi:

dania placki