Justine27

Justine27

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 204]

Placuszki warzywne z kukurydzą

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Smażone warzywne kotleciki z kukurydzą, groszkiem, papryką i marchewką.

Placuszki warzywne z kukurydzą

Składniki:

Placuszki warzywne z kukurydzą

 

  • 1/2 puszki groszku
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 2 średnie marchewki
  • 1/2 strąka papryki czerwonej lub innego koloru
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 2 jajka
  • sól
  • pieprz
  • bułka tarta
  • olej

Sposób przygotowania:

Placuszki warzywne z kukurydzą
Marchewki obrać, umyć i ugotować do miękkości, a następnie pokroić w drobną kosteczkę. Dać ją do większego naczynia. Paprykę obrać z gniazd nasiennych, opłukać i pokroić w kosteczkę, dać do marchewki, dodać groszek i kukurydzę z puszki oraz posiekany koperek. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, dodać jajka, soli, pieprzu do smaku i dosypać tyle bułki tartej, aby placuszki nie rozwalały się. Na deske wysypać kilka łyżek bułki tartej i z masy warzywnej formować małe kotleciki obtaczając je w bułce. Smażyć je na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano. Podawać z pieczywem.