reanja

reanja

Złoty Ekspert
[Przepisów: 671]

Placuszki warzywne z sosem czosnkowym

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Wielowarzywne placuszki. Wspaniały obiad w sam raz na koniec lata.

Placuszki warzywne z sosem czosnkowym

Składniki:

Placuszki warzywne z sosem czosnkowym

 

  • Placki:
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1/2 kolby kukurydzy lub 2 łyzki konserwowej
  • marchewka
  • 1/2 cukinii
  • 2 ogórki konserwowe
  • biała część małego pora
  • 2 łyżki natki pietruszki
  • 2 jajka
  • 2 łyżki majonezu
  • 1/2 szklanka mleka
  • 6-7 łyżek mąki
  • sól, pieprz
  • płaska łyżka suszonego czosnku
  • olej do smażenia
  • Sos
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki majonezu
  • 3 łyżki gęstej śmietany

Sposób przygotowania:

Placuszki warzywne z sosem czosnkowym
Cukinię i ogórki trzemy na tarce do warzyw i przekładamy na sito do ocieknięcia. Marchewkę trzemy na małych oczkach, paprykę kroimy w drobną kosteczkę. Ścinamy kukurydzę, pora kroimy na pół talarki i szatkujemy zieloną pietruszkę. Marchewkę, kukurydzę, paprykę, pora i zieloną pietruszkę łączymy lekko solimy i odstawiamy na 30 minut- warzywa lekko zmiękną. Z 2 jaj, mleka, mąki i majonezu robimy ciasto- gęstsze niż na naleśniki. Cukinię i ogórki odciskamy, dodajemy do reszty warzyw i łączymy z ciastem. Dodajemy sól i pieprz do smaku. Dokładnie łączymy. Smażymy na wolnym ogniu na złoto Sos Majonez łączymy z śmietaną dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek