OktawiaG

OktawiaG

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 184]

Placuszki warzywne z szynką i serem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Idealny pomysł na posiłek dla dzieci, choć przyznam, że sama po nie chętnie sięgam. Są puszyste i bardzo smaczne.

Placuszki warzywne z szynką i serem Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Placuszki warzywne z szynką i serem

 

  • 1,5 szklanki mąki
  • 0,5 szklanki wody
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 2 jajka
  • 4 plastry szynki
  • 3 plastry sera
  • 1x ogórek gruntowy/ szklarniowy
  • 1x marchewka
  • 0,5 cebuli
  • olej

Sposób przygotowania:

Placuszki warzywne z szynką i serem
Jajka, mąkę, wodę i sól zmiksować na gładką, bardzo gęstą masę. Szynkę, ser żółty, ogórka, marchew i cebulę pokroić w drobną kostkę. Wszystko wsypać do ciasta i wymieszać bardzo dokładnie.

Na rozgrzany olej kłaść łyżką porcje masy. Smażyć z obu stron na złocisto.

Można podawać z jakimś sosem
Placuszki warzywne z szynką i serem
wszystkie składniki dokładnie ze sobą łączymy
Placuszki warzywne z szynką i serem
i smażymy porcjami na rozgrzanym oleju na złoto