2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1493]

Placuszki z cukinią i świeżą miętą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Dodatek mięty w tych placuszkach to strzał w dziesiątkę,dzięki niej cukinia zyskała na smaku ,można serwować je solo lub polane ketchupem.

Placuszki z cukinią i świeżą miętą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Placuszki z cukinią i świeżą miętą

 

Sposób przygotowania:

Placuszki z cukinią i świeżą miętą
Cukinię i miętę myjemy osuszamy.Cukinię ścieramy na tarce jarzynowej o grubych oczkach,solimy mieszamy i zostawiamy na durszlaku aby puściła sok.Następnie dobrze odciskamy z nadmiaru soku .Przekładamy do miski.Miętę drobno siekamy dodajemy do cukinii,tak samo szczypior i resztę składników,wbijamy jajko,doprawiamy do smaku czubricą solą i pieprzem kolorowym z młynka,mieszamy.Smażymy na patelni na niewielkiej ilości oleju z każdej strony na rumiano formując łyżką okrągłe placuszki. Podajemy na ciepło choć na zimno też smakują doskonale.
Placuszki z cukinią i świeżą miętą
świeżą miętę myjemy osuszamy kroimy drobniutko
Placuszki z cukinią i świeżą miętą
ser żółty ścieramy na tarce jarzynowej o grubych oczkach
Placuszki z cukinią i świeżą miętą
dodajemy do cukinii resztę składników mieszamy
Placuszki z cukinią i świeżą miętą
smażymy na oleju formując łyżką owalne placuszki