czekoladka_m

czekoladka_m

Złoty Ekspert
[Przepisów: 981]

Placuszki z cukinii

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Pyszne urozmaicenie zwykłych placków ziemniaczanych. W sezonie gdy mam swoją cukinię robię je bardzo często.

Placuszki z cukinii

Składniki:

Placuszki z cukinii

 

Sposób przygotowania:

Placuszki z cukinii

ETAP 1:

Placuszki z cukinii
Warzywa zetrzeć w robocie na średnich oczkach.

Ziemniaki, marchew i cebulę obrać, pokroić na mniejsze kawałki. Cukinię umyć i wraz ze skórką pokroić na kawałki. Wszystko wrzucać na przemian do robota i zetrzeć na średnich oczkach.

ETAP 2:

Placuszki z cukinii
Odsączyć, dodać jajka, mąkę i doprawić .

Przełożyć na durszlak, by pozbyć się nadmiaru wody, po czym przełożyć z powrotem do miski. Dodać drobno posiekany czosnek, jajka oraz mąkę, doprawić do smaku solą i pieprzem. Wymieszać na jednolitą masę. Smażyć z obu stron na oleju na złoty kolor.
Podawać np. z mizerią z ogórka.

Tagi:

cukinia