Jullia_

Jullia_

Szef Kuchni
[Przepisów: 31]

Placuszki z cukinii z sosem pieczarkowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Szybki i smaczny pomysł na zdrowy obiad, który zasmakuje wszystkim wielbicielom placków.

Placuszki z cukinii z sosem pieczarkowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Placuszki z cukinii z sosem pieczarkowym

 

  • PLACKI:
  • 1 średniej wielkości cukinia

 

 

 

  • przyprawy: sól, pieprz, słodka i ostra papryka

 

 

 

 

 

  • przyprawy: sól, pieprz, tymianek

Sposób przygotowania:

Placuszki z cukinii z sosem pieczarkowym
1. Ścieramy cukinię razem ze skórką na grubych oczkach tarki. Solimy ją i odkładamy aby puściła sok. Następnie odsączamy ją. 2. Startą cukinię mieszamy z mąką i jajkiem oraz doprawiamy solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką. Dodajey również wyciśnięty ząbek czosnku. 3. Placuszki smażymy na niewielkiej ilości oleju z obu stron. 4. Pieczarki obieramy i drobno kroimy. Wrzucamy do garnka i podsmażamy. Kiedy puszczą sok odparowujemy go. Dodajemy śmietanę cały czas mieszając. Całość doprawiamy solą i tymiankiem. 5. Placuszki odsączamy z nadmiaru tłuszczu, układamy na talerzu i polewamy przygotowanym sosem. Smacznego!
Placuszki z cukinii z sosem pieczarkowym
Cukinię ścieramy na grubych oczkach i odsączamy z nadmiaru wody.
Placuszki z cukinii z sosem pieczarkowym
Dodajemy mąkę, jajka oraz przyprawy: sól, pieprz i paprykę.
Placuszki z cukinii z sosem pieczarkowym
Smażymy placuszki na niewielkiej ilości oleju.
Placuszki z cukinii z sosem pieczarkowym
Podsmażamy pieczarki, dodajemy śmietanę i doprawiamy do smaku.