jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Placuszki z kalarepki i szpinaku

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Takie placuszki to już obowiązkowe danie, które gości u mnie w domu latem. Podstawą dania zawsze jest kalarepka, natomiast, aby nie było monotonnie zmieniam inne dodatki. Tym razem powstało pyszne połącznie szpinaku i kalarepki.

Placuszki z kalarepki i szpinaku Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Placuszki z kalarepki i szpinaku

SKŁADNIKI

  • 4 kalarepki,
  • 300 gram świeżego szpinaku,
  • mały pęczek młodego koperku,
  • 1 młoda cebula wraz z szczypiorem,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 4 jajka,
  • 2,5 łyżki mąki,
  • świeżo mielony kolorowy pieprz,
  • sól,
  • olej do smażenia,

Sposób przygotowania:

Placuszki z kalarepki i szpinaku

ETAP 1

Placuszki z kalarepki i szpinaku
Rozdrobnioną kalarepkę nasalamy

Kalarepkę obieramy, po czym ścieramy na tarce o grubych oczkach. Tak przygotowaną delikatnie nasalamy i odstawiamy na około 20 minut. W tym czasie powinna puścić sok.

ETAP 2

Placuszki z kalarepki i szpinaku
Szpinak obsmażamy

Między czasie umyty i osuszony szpinak przysmażamy na niewielkiej ilości oleju do momentu jak straci na objętości.
Cebulę, kroimy w kostkę, szczypior oraz koperek drobno siekamy.

ETAP 3

Placuszki z kalarepki i szpinaku
kalarepkę odsączamy z soku

Gotową kalarepkę odciskamy z powstałego soku i przekładamy do miski.

ETAP 4

Placuszki z kalarepki i szpinaku
Łączymy składniki na placuszki

Dodajemy do niej pozostałe składniki placuszków: cebulę, szczypior, koperek, szpinak, przeciśnięty przez praskę czosnek, jajka oraz mąkę. Całość dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku.

ETAP 5

Placuszki z kalarepki i szpinaku
Smażymy placuszki z dwóch stron

Na patelni rozgrzewamy olej. Gdy będzie już gotowy, wykładamy na niego porcje przygotowanego „ciasta”. Placuszki smażymy z dwóch stron do zrumienienia. Gotowe odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.