Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Placuszki z kukurydzą i groszkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Smaczne placuszki z kukurydzą, groszkiem i szczypiorkiem

Placuszki z kukurydzą i groszkiem Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Placuszki z kukurydzą i groszkiem

 

  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/3 szklanki kefiru
  • 0,5 puszki groszku konserwowego
  • 0,5 puszki kukurydzy konserwowej
  • 1 cebulka ze szczypiorkiem
  • 50 g sera żółtego
  • Sól
  • Pieprz
  • Olej do smażenia

 

Sposób przygotowania:

Placuszki z kukurydzą i groszkiem
Groszek i kukurydzę osączyć. Szczypiorek z cebulką umyć, osuszyć, pokroić drobno. Ser zetrzeć na tarce. Białka oddzielić od żółtek. Wrzucić do miski, trzepaczką lekko je ubić. Dodać żółtka, kefir, zamieszać, wsypać groszek i kukurydzę, szczypiorek z cebulką i ser. Zamieszać.Doprawić solą i pieprzem do smaku. Na koniec wsypać mąkę i dokładnie wymieszać. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju, kłaść łyżką porcje placków i smażyć na rumiano z obu stron. Odłożyć na ręcznik papierowy.Podawać z surówką z sałaty lub keczupem.
Placuszki z kukurydzą i groszkiem
Groszek i kukurydzę osączyć Szczypiorek z cebulką umyć osuszyć pokroić drobno Ser zetrzeć na tarce Białka oddzielić od żółtek Wrzucić do miski trzepaczką lekko je ubić Dodać żółtka kefir zamieszać wsypać groszek i kukurydzę szczypiorek z cebulką i ser Zamieszać
Placuszki z kukurydzą i groszkiem
Doprawić solą i pieprzem do smaku Na koniec wsypać mąkę i dokładnie wymieszać
Placuszki z kukurydzą i groszkiem
Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju kłaść łyżką porcje placków i smażyć na rumiano z obu stron Odłożyć na ręcznik papierowy