grandepiccolacuoca

grandepiccolacuoca

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 239]

Placuszki z łososiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Placuszki z łososiem to pomysł na szybki obiad z wykorzystaniem ryby. Do placuszków polecam bukiet warzyw ugotowanych na parze i mamy wspaniały posiłek dla całej rodziny.

Placuszki z łososiem

Składniki:

Placuszki z łososiem

 

Sposób przygotowania:

Placuszki z łososiem

Przygotowanie łososia

Placuszki z łososiem
Łososia możemy upiec również w piekarniku.

Przygotowanie placuszków rozpoczynamy od ugotowania łososia na parze. Łososia odstawiamy do wystygnięcia, po czym oczyszczamy z ości i drobno kroimy.

Przygotowanie ciasta na placuszki

Placuszki z łososiem
Ciasto na placuszki dokładnie wyrabiamy do połączenia się wszystkich składników.

Do przygotowania ciasta wykorzystujemy 2 miski. W pierwszej misce miksujemy jajka, mleko oraz mąkę. Doprawiamy szczyptą soli i pieprzu.

W drugiej misce mieszamy łososia, cebulę pokrojoną w kosteczkę, 2 wyciśnięte ząbki czosnku, posiekaną natkę pietruszki oraz koperek. Całość dodajemy do masy jajecznej, mieszamy.

Smażenie placuszków

Placuszki z łososiem
Placuszki podajemy z jogurtem lub śmietaną z dodatkiem czosnku i koperku.

Rozgrzewamy patelnię z 2 łyżkami oliwy. Nakładamy placuszki i smażymy ok. 4-5 minut z każdej strony na złoty kolor.


Tagi:

dania placki