Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Placuszki z mięsem i boczniakami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Placuszki z mięsem i boczniakami są rewelacyjne. Dodatek odrobiny sody sprawia że placki są lekkie i puszyste.

Placuszki z mięsem i boczniakami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Placuszki z mięsem i boczniakami

 

  • 30 dag filetu z kurczaka
  • 1 czerwona cebula
  • 20 dag boczniaków
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka przyprawy jarzynka
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorki
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka majonezu
  • 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Placuszki z mięsem i boczniakami
Mięso umyć, osuszyć i pokroić w kosteczkę. Cebulę drobno posiekać. Boczniaki umyć pod bieżącą wodą, osuszyć, pokroić w kostkę. Całe jajka wymieszać z przyprawą jarzynka, dodać cebulę, mięso, grzyby, szczypiorek, mąkę, majonez i sodę. Doprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać. Łyżką nakładać porcje ciasta na rozgrzany olej i smażyć z obu stron na złoty kolor. Usmażone osączyć na papierowym ręczniku. Podawać z sosem.
Placuszki z mięsem i boczniakami
Jajka wlać do miski wymieszać z przyprawą jarzynka
Placuszki z mięsem i boczniakami
Dodać wszystkie przygotowane wcześniaj składniki
Placuszki z mięsem i boczniakami
Przyprawić do smaku solą i pieprzem wymieszać
Placuszki z mięsem i boczniakami
Na rozgrzanym oleju smażyć rumiane placuszki