anemon

anemon

Złoty Ekspert
[Przepisów: 693]

Placuszki z młodych warzyw

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Placuszki z młodych warzyw, to świetny pomysł na szybki, wakacyjny obiad, bo usmażenie ich zajmie nam niewiele czasu. Świetnie smakują podane z gęstą kwaśną śmietaną lub jogurtem.

Placuszki z młodych warzyw Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Placuszki z młodych warzyw

 

  • kalarepka - 1 szt.
  • młoda marchewka – 1 szt.
  • cukinia – 1szt.
  • cebula – 1 szt.
  • jajka – 3 szt.
  • tarty parmezan – 50 g
  • czosnek – 3 ząbki
  • mąka tortowa – 2 łyżki
  • otręby owsiane – 3 łyżki
  • bułka tarta – 2 łyżki
  • sól – do smaku
  • pieprz kolorowy – świeżo mielony
  • czubryca zielona – 2 łyżeczki
  • świeżo mielona gałka muszkatołowa – 1/4 łyżeczki

Sposób przygotowania:

Placuszki z młodych warzyw
Warzywa obrać i każde zetrzeć na dużych oczkach tarki do osobnego pojemnika. Cebulę zetrzeć na drobnych oczkach tarki. Wszystkie warzywa posolić, wymieszać i odstawić na godzinę, żeby puściły sok. Następnie odcisnąć i odlać powstały sok. Przełożyć do miski dodać starty parmezan, jajka, rozgnieciony czosnek, mąkę i przyprawy. Dodać otręby owsiane, bułkę tartą, starannie wymieszać i odstawić na pół godziny. Po tym czasie smażyć na rozgrzanej patelni nieduże placki z obu stron na złoty kolor na średnim ogniu. Podawać z gęstą kwaśną śmietaną.
Placuszki z młodych warzyw
Warzywa obrać i każde zetrzeć na dużych oczkach tarki do osobnego pojemnika.
Placuszki z młodych warzyw
Dodać starty parmezan, jajka, rozgnieciony czosnek, mąkę i przyprawy.
Placuszki z młodych warzyw
Dodać otręby owsiane, bułkę tartą, starannie wymieszać i odstawić na pół godziny.
Placuszki z młodych warzyw
Po tym czasie smażyć na rozgrzanej patelni nieduże placki z obu stron na złoty kolor na średnim ogniu.