Cukiereczek13

Cukiereczek13

Złoty Ekspert
[Przepisów: 651]

Placuszki z polewą borówkową

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Uwielbiam eksperymentować z placuszkami i podawać je z owocami lub polewami. Takie słodkie śniadanie stawia na nogi.

Placuszki z polewą borówkową Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Placuszki z polewą borówkową

 

  • mąka 2 szklanki,
  • cukier 2 łyżki,
  • proszek do pieczenia 1 łyżka,
  • soda oczyszczona 1 łyżeczka,
  • mleko 2 szklanki,
  • szczypta soli
  • 2 jajka,
  • masło 2 łyżki,
  • olej do smażenia,
  • POLEWA:
  • 3/2 szklanki borówek amerykańskich,
  • 1/2 szklanki miodu

Sposób przygotowania:

Placuszki z polewą borówkową
Mąkę, proszek do pieczenia, sodę i cukier i szczyptę soli łączymy ze sobą. Masło roztapiamy i przelewamy do mleka. Do mleka dodajemy jajka i całość dokładnie miksujemy. Mokre składniki przelewamy do suchych i dokładnie mieszamy. Placuszki nakładamy łyżką i smażymy na niewielkiej ilości oleju z obu stron na rumiano. W tym czasie przygotowujemy polewę. Do garnka wlewamy miód i dodajemy borówki. Całość zagotowujemy i gotujemy około 5 minut aż owoce zaczną lekko się rozpadać. Placuszki podajemy polane ciepłą polewą. Życzę smacznego :)
Placuszki z polewą borówkową
Mąkę, proszek do pieczenia, sodę i cukier i szczyptę soli łączymy ze sobą.
Placuszki z polewą borówkową
Masło roztapiamy i przelewamy do mleka. Do mleka dodajemy jajka i całość dokładnie miksujemy.
Placuszki z polewą borówkową
Placuszki nakładamy łyżką i smażymy na niewielkiej ilości oleju z obu stron na rumiano.
Placuszki z polewą borówkową
Do garnka wlewamy miód i dodajemy borówki. Całość zagotowujemy i gotujemy około 5 minut.

Tagi:

jajko jajka