szpileczka

szpileczka

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1249]

Placuszki z wątróbki z warzywami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Danie z wątróbki nieco inaczej niż zwykle. Mi najbardziej smakuje na zimno.

Placuszki z wątróbki z warzywami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Placuszki z wątróbki z warzywami

 

  • 400 g wątróbki drobiowej
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki zarodków pszennych
  • 2 jajka
  • 2 marchewki
  • 2 cebule
  • pół pęczka natki pietruszki
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka musztardy
  • sól, pieprz
  • oliwa z oliwek lub olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Placuszki z wątróbki z warzywami
Wątróbkę oczyszczamy i mielimy (ja robię w rozdrabniaczu) na jednolitą masę, dodajemy 1 jajko, mąkę i zarodki dla zagęszczenia. 1 cebule kroimy na drobną kostke, drugą na nieco grubsza. Drobno skrojona cebule dodajemy do masy wątróbkowej, doprawiamy solą i pieprzem i mieszamy. Smażymy na rozgrzanej oliwie, wylewając płynną masę łyżka. Drugie jajko gotujey na twardo, obieramy i kroimy w kostkę. Marchewkę ścieramy na tarce na drobnych oczkach. Natke pietruszki drobno siekamy. Marchewke starta, cebule i jajko i natke pietruszki podsmazamy na oleju. Doprawiamy lekko sola pieprzem. Pod konie smazenia dodajemy jogurt i musztarde i mieszamy. Na każdego placuszka nakładamy łyżkę warzyw.
Placuszki z wątróbki z warzywami
Składniki gotowe, taką ilość wątróbki i marchewki potrzebujemy.
Placuszki z wątróbki z warzywami
Taka ilość warzyw wystawcza do tego przepisu na przykrycie kotlecików.
Placuszki z wątróbki z warzywami
Kotleciki prosto z patelni, taka ilość wyszła z przepisu.

Tagi:

jajko jajka