Cukiereczek13

Cukiereczek13

Złoty Ekspert
[Przepisów: 651]

Książka Kucharska: Ciasta i desery z czereśniami

Placuszki ze smażonymi czereśniami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Przynajmniej raz w tygodniu w mojej kuchni goszczą placuszki. Latem wykorzystuję sezonowe owoce.

Placuszki ze smażonymi czereśniami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Placuszki ze smażonymi czereśniami

 

Sposób przygotowania:

Placuszki ze smażonymi czereśniami
Czereśnie drylujemy i osuszamy. Do garnka przekładamy czereśnie, dodajemy ziarenka wydłubane z połowy laski wanilii, sok z cytryny i cukier. Całość smażymy na wolnym ogniu około pól godziny co jakiś czas mieszając. Można smażyć troszkę krócej, ale im dłużej smażymy tym masa będzie gęstsza i po ostygnięciu powstanie smaczna czereśniowa galaretka. W misce umieszczamy jajka z cukrem i rozkłócamy je. Kolejno wlewamy mleko i dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, dokładnie mieszamy. Placuszki smażymy na złoty kolor na małym ogniu na oleju. Podajemy od razu ze smażonymi czereśniami (ciepłymi lub zimnymi). Życzę smacznego ;)
Placuszki ze smażonymi czereśniami
Czereśnie drylujemy i osuszamy, dodajemy cukier.
Placuszki ze smażonymi czereśniami
Całość smażymy na wolnym ogniu około pól godziny co jakiś czas mieszając.
Placuszki ze smażonymi czereśniami
Kolejno wlewamy mleko i dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia.
Placuszki ze smażonymi czereśniami
Dokładnie mieszamy. Placuszki smażymy na złoty kolor na małym ogniu na oleju.

Tagi:

jajko jajka