szalonamonia

szalonamonia

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 843]

plastry wołowiny z tagiatelle

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

pyszna wieprzowina z tagiatelle i sosem pomidorowo-cebulowym

plastry wołowiny z tagiatelle

Składniki:

plastry wołowiny z tagiatelle

 

  • 800 gram wołowiny bez kości
  • 4 pomidory
  • łyżka przecieru pomidorowego
  • szklanka czerwonego,wytrawnego wina
  • 4 cebule
  • 5 ząbków czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 4 łyżki oliwy
  • łyżeczka tymianku
  • łyżeczka bazylii
  • sól
  • pieprz
  • 50 gram tartego parmezanu
  • 250 gram tagiatelle
  • 2 łyżki siekanej bazylii

Sposób przygotowania:

plastry wołowiny z tagiatelle
Cebule obrać i drobno posiekać.Mięso umyć i osuszyć.Czosnek obrać, ząbki pokroić na plasterki i naszpikować nimi mięso. Oprószyć solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać oliwę i masło ,podsmażyć mięso wraz z cebulą.Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę i zmiksować Dodać wino, sos z pomidorów , przecier pomidorowy, bazylię i tymianek Dusić na wolny ogniu ok 1 godziny. Ugotować tagiatelle wg.przepisu podanego na opakowaniu(uważać żeby się nie rozgotował). Mięso pokroić w plastry. Makaron podzielić na porcje i na każdej z nich układać plastry wołowiny, a następnie polać sosem. Posypać parmezanem i posiekana bazylia