karolcia_zip

karolcia_zip

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 255]

Plastyczna masa cukrowa do ozdób

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Plastyczna masa cukrowa - idealna do robienia ozdób na torty.

Plastyczna masa cukrowa do ozdób Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Plastyczna masa cukrowa do ozdób

  • 1/4 szklanki wody
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 3 łyżeczki glukozy
  • 400g cukru pudru
  • barwniki spożywcze

Sposób przygotowania:

Plastyczna masa cukrowa do ozdób

Do gorącej wody wsypujemy żelatynę i dokładnie mieszamy do czasu rozpuszczenia. Gdy żelatyna się rozpuści wsypujemy glukozę i ponownie mieszamy. Do miski wsypujemy cukier puder. Na cukier puder stopniowo wylewamy rozpuszczoną żelatynę i glukozę i mieszamy łyżeczką. Gdy wylejemy już całość na cukier puder i wymieszamy. Zaczynamy ugniatać podsypując w razie potrzeby cukrem pudrem. Jeśli chcemy uzyskać kolorową masę cukrową dodajemy barwniki spożywcze. Jeśli barwnik jest w płynie trzeba będzie dodać też cukru pudru. Z gotowej masy można lepić dowolne figurki, ozdoby. Można ją także rozwałkować i pokrywać nią ciasta lub torty.