Strona główna Plastyczna masa cukrowa do ozdób

Plastyczna masa cukrowa do ozdób

karolcia_zip - Przepis na: Plastyczna masa cukrowa do ozdób offline

Arcymistrz Kuchni
Przepisy: 240
zdjęcia: 1 z 4 Strzałka
Plastyczna masa cukrowa do ozdób
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 4

Plastyczna masa cukrowa - idealna do robienia ozdób na torty.


trudność: średne
czas:

Plastyczna masa cukrowa do ozdób - SKŁADNIKI:

  • 1/4 szklanki wody
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 3 łyżeczki glukozy
  • 400g cukru pudru
  • barwniki spożywcze

Plastyczna masa cukrowa do ozdób - PRZYGOTOWANIE:

Do gorącej wody wsypujemy żelatynę i dokładnie mieszamy do czasu rozpuszczenia. Gdy żelatyna się rozpuści wsypujemy glukozę i ponownie mieszamy. Do miski wsypujemy cukier puder. Na cukier puder stopniowo wylewamy rozpuszczoną żelatynę i glukozę i mieszamy łyżeczką. Gdy wylejemy już całość na cukier puder i wymieszamy. Zaczynamy ugniatać podsypując w razie potrzeby cukrem pudrem. Jeśli chcemy uzyskać kolorową masę cukrową dodajemy barwniki spożywcze. Jeśli barwnik jest w płynie trzeba będzie dodać też cukru pudru. Z gotowej masy można lepić dowolne figurki, ozdoby. Można ją także rozwałkować i pokrywać nią ciasta lub torty.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Plastyczna masa cukrowa do ozdób (strona 1 z 1)  
edytaha

edytaha
offline

2012-05-26 18:06
Właśnie szykuję składniki do masy. Czy żelatyny i glukozy mają być płaskie łyżeczki, czy lepiej czubate?
Skomentuj
Oceń:
0
karolcia_zip

karolcia_zip
offline

2012-06-01 09:34
Płaskie łyżeczki.
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Torty
Torcik krówkowo smietanowy Tort a la sernikowy Mini torcik kawowy
Winogronowy tort-motyl Tort czekoladowo malinowy Torcik na zimno
Tort czekoladowy z Malteserami Truskawkowy obłoczek Bezowy tort z winnymi gruszkami
Tort czekoladowy Czekoladowo-różany tort Tort imieninowy

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce! Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce!

    Jesteś mistrzem w pieczeniu świątecznych mięs? Mięsa faszerowane, domowe wędliny i pasztety to od zawsze Twoja mocna strona? Jeśli tak, zapraszamy do konkursu! Do wygrania publikacja Twojego przepisu w magazynie Przyjaciółka oraz dodatkowe wirtuale!

1 2
 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert offline

 

Sonda

Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

 
 Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

głosuj
 

Ostatnio komentowane