Strona główna Plastyczna masa cukrowa do ozdób

Plastyczna masa cukrowa do ozdób

karolcia_zip - Przepis na: Plastyczna masa cukrowa do ozdób offline

Arcymistrz Kuchni
Przepisy: 240
zdjęcia: 1 z 4 Strzałka
Plastyczna masa cukrowa do ozdób
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 4

Plastyczna masa cukrowa - idealna do robienia ozdób na torty.


trudność: średne
czas:

Plastyczna masa cukrowa do ozdób - SKŁADNIKI:

  • 1/4 szklanki wody
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 3 łyżeczki glukozy
  • 400g cukru pudru
  • barwniki spożywcze

Plastyczna masa cukrowa do ozdób - PRZYGOTOWANIE:

Do gorącej wody wsypujemy żelatynę i dokładnie mieszamy do czasu rozpuszczenia. Gdy żelatyna się rozpuści wsypujemy glukozę i ponownie mieszamy. Do miski wsypujemy cukier puder. Na cukier puder stopniowo wylewamy rozpuszczoną żelatynę i glukozę i mieszamy łyżeczką. Gdy wylejemy już całość na cukier puder i wymieszamy. Zaczynamy ugniatać podsypując w razie potrzeby cukrem pudrem. Jeśli chcemy uzyskać kolorową masę cukrową dodajemy barwniki spożywcze. Jeśli barwnik jest w płynie trzeba będzie dodać też cukru pudru. Z gotowej masy można lepić dowolne figurki, ozdoby. Można ją także rozwałkować i pokrywać nią ciasta lub torty.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Plastyczna masa cukrowa do ozdób (strona 1 z 1)  
edytaha

edytaha
offline

2012-05-26 18:06
Właśnie szykuję składniki do masy. Czy żelatyny i glukozy mają być płaskie łyżeczki, czy lepiej czubate?
Skomentuj
Oceń:
0
karolcia_zip

karolcia_zip
offline

2012-06-01 09:34
Płaskie łyżeczki.
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Torty
Truskawkowy obłoczek Bezowy tort z winnymi gruszkami Tort czekoladowy
Czekoladowo-różany tort Tort imieninowy Torcik czekoladowo-waniliowy
Tort czekoladowo-chałwowy Pijany tort bezowy Tort lalka urodzinowy
Czekoladowy torcik bezowy Malinowe mini torciki bezowe Cytrynowo- orzechowy torcik

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Kuchnia polska - folkowo i ze smakiem! Konkurs - Kuchnia polska - folkowo i ze smakiem!

    Kuchnia polska nie ma sobie równych. Rozgrzewający kapuśniak, pierogi czy tradycyjny schabowy to smaki, które kocha każdy Polak. Jakie jest Wasze spojrzenie na kuchnię polską? Pochwalcie się sprawdzonymi recepturami. Do wygrania zaproszenia do restauracji Folk Gospoda!

 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert offline

 
 
 

Sonda

Z dyni najczęściej przyrządzam:

 
 Z dyni najczęściej przyrządzam:

głosuj
 

Ostatnio komentowane