karolcia_zip

karolcia_zip

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 255]

Plastyczna masa cukrowa do ozdób

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Plastyczna masa cukrowa - idealna do robienia ozdób na torty.

Plastyczna masa cukrowa do ozdób Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Plastyczna masa cukrowa do ozdób

  • 1/4 szklanki wody
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 3 łyżeczki glukozy
  • 400g cukru pudru
  • barwniki spożywcze

Sposób przygotowania:

Plastyczna masa cukrowa do ozdób
Do gorącej wody wsypujemy żelatynę i dokładnie mieszamy do czasu rozpuszczenia. Gdy żelatyna się rozpuści wsypujemy glukozę i ponownie mieszamy. Do miski wsypujemy cukier puder. Na cukier puder stopniowo wylewamy rozpuszczoną żelatynę i glukozę i mieszamy łyżeczką. Gdy wylejemy już całość na cukier puder i wymieszamy. Zaczynamy ugniatać podsypując w razie potrzeby cukrem pudrem. Jeśli chcemy uzyskać kolorową masę cukrową dodajemy barwniki spożywcze. Jeśli barwnik jest w płynie trzeba będzie dodać też cukru pudru. Z gotowej masy można lepić dowolne figurki, ozdoby. Można ją także rozwałkować i pokrywać nią ciasta lub torty.
Plastyczna masa cukrowa do ozdób
Pozdtawowa masa cukrowa koloru białego, którą zabarwia się barwnikami spożywczymi.
Plastyczna masa cukrowa do ozdób
Biała masa cukrowa tuż przed wyrabianiem go z barwnikiem spożywczym.
Plastyczna masa cukrowa do ozdób
Niebieska, wyrobiona masa cukrowa gotowa do tworzenia ozdób.

Zobacz film: Desery i czekolada: Potęga słodyczy