Słownik kulinarny

p

Płatki owsiane

Płatki owsiane
fot. Panthermedia
Płatki owsiane – produkowane są z owsa siewnego. Obecnie produkowane są trzy rodzaje płatków owsianych: płatki zwykłe, płatki owsiane górskie i płatki owsiane błyskawiczne, wyróżnia się również płatki owsiane witaminizowane. Najzdrowsze są  płatki owsiane zwykłe, ponieważ poddawane  są najmniejszej obróbce. Dostępne praktycznie w każdym sklepie, są nie drogie, smaczne i szybkie w przygotowaniu. 
 
Zawartość
Płatki owsiane są bogate w witaminy E, PP, B1, B6 i minerały magnezu, selenu, błonnika. Zawierają w sobie łatwo strawne białko, skrobię oraz nienasycone kwasy tłuszczowe, dzięki temu są idealną propozycją na śniadanie. Dają naszemu organizmowi zastrzyk energii na wiele godzin. Owies zawiera substancje antydepresyjne, dzięki czemu likwidują zły nastrój. Są także źródłem flawonoidów pełniących funkcje podobne do witamin.
 
Działanie
Nienasycone kwasy tłuszczowe, które są obecne w płatkach owsianych zapobiegają powstawaniu zakrzepów oraz odgrywają duża rolę w leczeniu miażdżycy. Dbają o nawilżenie skóry, a także łagodzą podrażnienia spowodowane alergią. Według badań kwas oleinowy, który jest zawarty w płatkach owsianych, chroni przed nowotworami. Udowodniono, iż udział płatków owsianych w codziennej diecie wspomaga sprawność fizyczną organizmu. Ich regularne spożywanie bardzo dobrze poprawia pamięć. Często są polecane osobom z nadwagą, ponieważ dzięki swoim właściwościom wspomagają procesy odchudzania.
 
Zastosowanie 
Najczęściej są używane do zup mlecznych, jako dodatek do kefiru i jogurtu oraz koktajli. Obecnie używane są do produkcji ciast, ciasteczek i batonów. Można również nimi zagęścić sos lub zupę. Dodawane są także do omletów jajecznych. Bardzo często są stosowane w diecie sportowców wszystkich dyscyplin, ponieważ posiadają w sobie dużo energii.