Słownik kulinarny

p

Płatki żytnie

Płatki żytnie
Płatki żytnie jest to produkt otrzymywany z ziaren żyta. Obecnie mamy cały wachlarz dostępnych na rynku płatków, ich mieszanek oraz wzbogacanych witaminami, czy też owocami i orzechami. Wartości odżywcze i ich kaloryczność zależna jest od stopnia oczyszczenia. Najzdrowsze są płatki najmniej oczyszczone oraz nie wzbogacane pod względem smakowym cukrami prostymi.

Zawartość

Płatki żytnie zawierają węglowodany, nienasycone kwasy tłuszczowe, białko, błonnik oraz witaminy – przede wszystkim z grupy B: B1, B2, B6, PP, inozytol, kwas pantotenowy i foliowy oraz E, a także  są źródłem: żelaza, magnezu, wapnia, potasu, fosforu, sodu, kobaltu, miedzi, cynku, chromu, jodu, boru i fluoru, a także zawierają lignany.

Działanie

Płatki żytnie ze względu na bogactwo składników odżywczych są polecane niemalże wszystkim. Powinni jednak je wyeliminować ze swojej diety chorzy na celiakie, ponieważ zawierają gluten. Dostarczają organizmowi dużo energii. Zawartość lignanów może stanowić czynnik zapobiegający chorobom układu sercowo-naczyniowego, a także nowotworom piersi, prostaty, okrężnicy i kamicy dróg żółciowych. Duża zawartość błonnika usprawnia perystaltykę jelit i pomaga w oczyszczaniu z toksyn. Poza tym mogą być wykorzystywane w diecie odchudzającej, ponieważ na bardzo długo dają uczucie sytości. Duża zawartość przeciwutleniaczy poprawia odporność organizmu. Korzystnie wpływają na wygląd cery, włosów i paznokci.

Zastosowanie

Podawane najczęściej w formie kleiku, jako składnik musli, ciast, ciasteczek, batonów, pieczywa, placków, naleśników. Stosowane jako zagęszczacz do zup, sosów, kremów. Można łączyć płatki żytnie z mięsem mielonym, rybą mieloną oraz spożywać z jogurtem.