marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Płaty śledziowe w sosie hawajskim z oliw

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 1

Płaty śledziowe namoczyć na kilka godzin i dla pewności przelać wodą,osączyć.Śmietanę wymieszać z kawałkami ryb,ananasa, oliwek,doprawić.

Płaty śledziowe w sosie hawajskim z oliw

Składniki:

Płaty śledziowe w sosie hawajskim z oliw

 

  • 8-10 płatów śledziowych solonych,
  • 2 średnie cebule lub jedna duża,
  • 200 ml.śmietany gęstej,
  • puszka krążków z ananasa,
  • słoiczek czarnych oliwek,
  • płaska łyżeczka curry,
  • płaska łyżeczka pieprzu białego lub czarnego mielonego,
  • płaska łyżeczka pieprzu cayenne.

 

Sposób przygotowania:

Płaty śledziowe w sosie hawajskim z oliw
Płaty śledziowe opłukać lub namoczyć na 6-8 godzin w zimnej wodzie w wiaderku.Po upływie godzin przelać je jeszcze letnią wodą z kranu i osączyć,a następnie pokroić na 2-3 kawałki i dodać do miski z gęstą śmietaną.Ananasy wyjąć z puszki i osączyć na sitku oraz pokroić na cztery kawałki każdy krążek lub na pół i dodać z również osączonymi oliwkami do śledzi w śmietanie,a na koniec wkroić obraną, opłukaną i pokrojoną na obręcze cebulę.Doprawić wszystko pieprzem białym,kajeńskim oraz curry i wymieszać łyżką.Płaty śledziowe w sosie hawajskim przełożyć na duży półmisek i podawać z zimną płytą i pieczywem.