Agiatis

Agiatis

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 232]

Plecionki z makiem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Bułki plecione z makiem, zachęcam do zrobienia w domu.

Plecionki z makiem

Składniki:

Plecionki z makiem

 

 

 

Sposób przygotowania:

Plecionki z makiem
Drożdże kruszymy, ucieramy z cukrem i 125 ml letniej wody na gładką masę. Pozostawiamy na 15 minut pod przykryciem. Masło topimy w letnim mleku, dodajemy mleko w proszku (lub mąkę ziemniaczaną)sól i miód. Mąkę przesiewamy do miski. Zagniatamy 10 minut z mlekiem i rozrobionymi drożdżami.Gdy będzie taka potrzeba dosypujemy odrobinę mąki. Miskę obsypujemy mąką,ciasto formujemy w kulę,wkładamy do miski,przykrywamy i pozostawiamy na 45 minut w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Blachę smarujemy tłuszczem.Ciasto ponownie zagniatamy,dzielimy na 8 równych części. Z każdego kawałka robimy 3 wałkiodługościok13cm i zaplatamy w warkocz.Plecionki układamy na blasze i zostawiamy na 30 minut pod przykryciem aby podrosły. Żółtko mieszamy z odrobiną wody i smarujemy bułki, obsypujemy makiem. Piekarnik rozgrzewamy do 200*C, pieczemy 20- 25 minut ( na środku termoobieg 180*C) Przepis zaczerpnięty z książki "Smakowite pieczywo" Kristiane Muller- Urban

Tagi:

mak