Pleśniak

  • 7
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

To ciasto piekę od lat i zawsze się udaje.Przy tym jest nie kosztowne i jest smaczne.

Pleśniak

Składniki:

Pleśniak

 

  • 5 łyżek cukru
  • 20dkg.margaryny
  • 5dkg. smalcu
  • 4 jajka
  • 0,5kg mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 1 kisiel wiśniowy
  • Dowolne owoce lub dżem
  • 1 szklanka cukru do ubicia białek

Sposób przygotowania:

Pleśniak
Cukier, margarynę, smalec i żółtka zmieszać razem.Składniki muszą się dokładnie połączyć.Do tego dodać mąkę i proszek do pieczenia.Zagnieść ciasto i podzielić je na trzy części.Do jednej części dodać kakao a dwie pozostawić białe.Ciasto włożyć na chwilę do zamrażalnika.Chodzi o to żeby się dobrze tarkowało.Blaszkę wysmarować tłuszczem lub wyłożyć papierem do pieczenia.Pierwszą białą część potarkować na dno blachy.Na to potrzeć część z kakaem.Następnie ułożyć owoce lub dżem(u mnie najbardziej lubią dżem z czarnej porzeczki). Białka ubić z cukrem i kisielem na sztywno i polać na owoce.Na ubite białko potrzeć ostatnią część ciasta. Piec w tem.170-180 stopni około godziny. Posypać pudrem cukrem lub polukrować.

Tagi:

jajko jajka