dorotkamalenstwo

dorotkamalenstwo

Szef Kuchni
[Przepisów: 66]

Pleśniak

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Pyszne i smaczne ciasto, trochę pracochłonne ale wychodzi przesmaczne.

Pleśniak

Składniki:

Pleśniak

  • 0,5kg mąki
  • 5 jajek
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 8 łyżek cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 kostka margaryny
  • 1 szklanka cukru do piany
  • 2 łyżki kakao
  • 0,5 kg jabłek
  • 3 łyżki dżemu
  • cynamon

Sposób przygotowania:

Pleśniak

Mąkę, żółtka, proszek do pieczenia, cukier, margarynę zagnieść na kruche ciasto. Ciasto podzielić na 2 części. Jedną wyłożyć na blachę, drugą podzielić na 2 mniejsze części, do jednej dodać 2 łyżki kakao, obie wstawić do zamrażalnika na 30 minut. Na wyłożone na blaszy ciasto wyłożyć dżem, obrane i pokrojone w łódeczki jabłka. Posypać cynamonem. Zetrzeć 1 część ciasta zamrożonego, a na to dać ubitą pianę, na którą zetrzeć drugą część zamrożonego ciasta. Piec w 180 stopniach przez ok 1 godzinę. Smacznego!

Redakcja poleca: