Pleśniak

Ciasta « poprzedni | następny »
dorotkamalenstwo offline

Szef Kuchni
Przepisy: 66
Pleśniak
oceń:  
ocena: 4/5
głosów: 2

Pyszne i smaczne ciasto, trochę pracochłonne ale wychodzi przesmaczne.


trudność: łatwe
czas:

Pleśniak - SKŁADNIKI:

  • 0,5kg mąki
  • 5 jajek
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 8 łyżek cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 kostka margaryny
  • 1 szklanka cukru do piany
  • 2 łyżki kakao
  • 0,5 kg jabłek
  • 3 łyżki dżemu
  • cynamon

Pleśniak - PRZYGOTOWANIE:

Mąkę, żółtka, proszek do pieczenia, cukier, margarynę zagnieść na kruche ciasto. Ciasto podzielić na 2 części. Jedną wyłożyć na blachę, drugą podzielić na 2 mniejsze części, do jednej dodać 2 łyżki kakao, obie wstawić do zamrażalnika na 30 minut. Na wyłożone na blaszy ciasto wyłożyć dżem, obrane i pokrojone w łódeczki jabłka. Posypać cynamonem. Zetrzeć 1 część ciasta zamrożonego, a na to dać ubitą pianę, na którą zetrzeć drugą część zamrożonego ciasta. Piec w 180 stopniach przez ok 1 godzinę. Smacznego!


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Pleśniak (strona 1 z 1)  
Magdusia1312

Magdusia1312
offline

2008-12-15 19:17
ciekawa nazwa ;P
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

Monika
gość

2009-01-04 12:26
Dziwna nazwa :D ale zobacze w smaku
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Ciasta
Sernik na zimno z czekoladowymi gwiazdkami Krem do ciast z nutellą rumem i rodzynkami Ciasto czekoladowo-orzechowe z cappuccino
Dyniowe buchty z marmoladą Ciasto Bawole oczy Sernikobrownies z dynią
Lekkie ciasto z malinami Dyniowy sernik z dyniową galaretką Ciasto na zimno 3 bit
Kakaowo - serowe ciasto Ciasto czekoladowe Limonkowy torcik z kiwi

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Przekąski z charakterem Konkurs - Przekąski z charakterem

    Niewielkie i słodkie, kuszące i słone lub niebanalne z dodatkiem pikanterii - przekąski! Choć nie grzeszą swym rozmiarem, charakteru odmówić im nie można. Które z nich podjadacie najczęściej? Zapraszamy do konkursu! Do wygrania książki Agnieszki Maciąg!

  • Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce! Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce!

    Jesteś mistrzem w pieczeniu świątecznych mięs? Mięsa faszerowane, domowe wędliny i pasztety to od zawsze Twoja mocna strona? Jeśli tak, zapraszamy do konkursu! Do wygrania publikacja Twojego przepisu w magazynie Przyjaciółka oraz dodatkowe wirtuale!

1 2 3
 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert offline

 

Sonda

Co najczęściej jesz na śniadanie?

 
 Co najczęściej jesz na śniadanie?

głosuj
 

Ostatnio komentowane