pawelboy

pawelboy

Kuchcik
[Przepisów: 4]

Pleśniak

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszne ciasto na jesienne wieczory.

Pleśniak

Składniki:

Pleśniak

 

  • 1/2 kg mąki
  • 1 1/2 szklanki cukru
  • 1 margaryna
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka ciemnego kakao
  • 4 żółtka
  • powidła lub owoce

Sposób przygotowania:

Pleśniak
Ciasto zagnieść, podzielić na trzy części. Do jednej dodać 1 łyżkę kakao. Białka ubić z 1 szklanką cukru. Ciasto schłodzić. Na dno blachy starkować ciasto białe i 1/2 ciasta ciemnego. Na to powidła lub owoce. Następnie resztę ciasta ciemnego, ubitą pianę i na wierzch ciasto białe. Piec w piekarniku około 60 min w temp, 180 stopni.