madi356

madi356

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 494]

Pleśniak 7

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Smak ciasta pamiętam z dzieciństwa:)

Pleśniak 7

Składniki:

Pleśniak 7

 

  • 1 kostka masła ekstra,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 szkl mąki pszennej,
  • 5 żółtek jaja,
  • 2 łyżki kakao,
  • 5 białek,
  • 1 szkl cukru pudru,
  • 1 słoik dżemu o dowolnym smaku

Sposób przygotowania:

Pleśniak 7
Masło siekamy na stolnicę. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia oraz żółtka, zagniatamy ciasto. Następnie ciasto dzielimy na trzy części. Część pierwszą rozwałkowujemy na wielkość blachy i smarujemy dżemem. Do drugiej części ciasta dodajemy kakao, ponownie zagniatamy, aby składniki się połączyły, ciasto schładzamy w lodówce. Następnie ciasto ścieramy na tarce na warstwę dżemu. Trzecią część ciasta również schładzamy w lodówce. Z białek ubijamy sztywną pianę, dodajemy cukier puder. Ubitą pianę wykładamy na drugą część ciasta. Na pianę ścieramy trzecią część ciasta. Gotowe ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180*C i pieczemy około 45 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu ciasto posypujemy cukrem pudrem.