zub3r

zub3r

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 251]

Pleśniak 9.

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Kruche ciasto z pianą z białek i dżemem.

Pleśniak 9. Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pleśniak 9.

 

 

Sposób przygotowania:

Pleśniak 9.
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Do mąki dodajemy szczyptę soli, żółtka, margarynę,1 szkl cukru, cukier waniliowy i śmietanę. Zagniatamy ciasto. Dzielimy na 3 równe części. Do jednej części dodajemy kakao i ponownie dokładnie zagniatamy. Ciasto owijamy w folie i wkładamy do zamrażalnika na ok 1 godzinę. Po tym czasie ścieramy na tarce na blachę wyłożoną papierem 1 porcję ciasta. Ciasto lekko podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (ok 10 - 15 minut). Podpieczone ciasto smarujemy dżemem. Na to ścieramy ciemne ciasto. Na ciasto wykładamy ubitą pianę z białek z dodatkiem szczypty soli, 1/2 szkl cukru i kisielu. Na masę bezową ścieramy pozostałe ciasto. Całość pieczemy około 1 godziny w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Smacznego!
Pleśniak 9.
Wszystkie składniki ciasta kruchego ze sobo mieszamy.
Pleśniak 9.
Zagniecione ciasto dzielimy na trzy części.
Pleśniak 9.
Na podpieczone ciasto rozsmarowujemy dżem.
Pleśniak 9.
Na wyłożoną pianę ścieramy pozostałe ciasto.

Tagi:

jajko jajka