Pleśniak Mamy

Ciasta, Porzeczki « poprzedni | następny »
maXXXior - Przepis na: Pleśniak Mamy offline

Kuchcik
Przepisy: 5
Pleśniak Mamy
oceń:  
ocena: 3/5
głosów: 2

Kolejny pleśniaczek ale dobrego nigdy za wiele :)


trudność: łatwe
czas:

Pleśniak Mamy - SKŁADNIKI:

  • 3 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 4 jaja
  • Dżem lub powidła o ulubionym smaku (polecam o smaku czarnej porzeczki)
  • 1 łyżka kakao
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 kostka masła lub margaryny

Pleśniak Mamy - PRZYGOTOWANIE:

Mąkę posiekać z margaryną, dodać 1/4, żółtka oraz proszek do pieczenia i energicznie wyrobić ciasto. Podzielić na 3 części. Do jednej dodać kakao i zagnieść następnie włożyć do zamrażalki oprócz jednej jasnej części. Gdy już się schłodzi jasna część z lodówki, rozwałkować i ułożyć w formie uprzednio wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Ciasto smarujemy dżemem a na dżem ścieramy na tarce o grubych oczkach ciemną część ciasta. Białka ubijamy z pozostałą częścią cukru i wykładamy na ciemne ciasto. Na sam wierzch ścieramy ostatnią część ciasta (można zestrugać na całość trochę masła, że by ciasto nie było zbyt suche).


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Pleśniak Mamy (strona 1 z 1)  
caroline1983

caroline1983
offline

2010-06-16 22:02
Zdjęcie jest autorstwa Danusi19671
http://www.mojeprzepisy.pl/Przepis/plesniak/
Skomentuj
Oceń:
0
caroline1983

caroline1983
offline

2010-06-16 22:04
Niektórzy powinni ją znać z innych portali.
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Ciasta
Sernik z kajmakiem i karmelkami Miodowy kuch z suszonymi śliwkami Zwariowany przekładaniec
Kokosowy sernik ryżowy Drożdżowy przeplataniec z bakaliami Dyniowe ciasto z żurawiną i cynamonem
Ciasto z pianką orzechowo-kokosową Kruche ciasto z orzechową polewą Makowo - śmietankowa rolada
Ciasto dyniowe pszenno-żytnie z polewą Jabłecznik z serem Sernik z budyniową pianką i brzoskwiniami

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Przekąski z charakterem Konkurs - Przekąski z charakterem

    Niewielkie i słodkie, kuszące i słone lub niebanalne z dodatkiem pikanterii - przekąski! Choć nie grzeszą swym rozmiarem, charakteru odmówić im nie można. Które z nich podjadacie najczęściej? Zapraszamy do konkursu! Do wygrania książki Agnieszki Maciąg!

  • Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce! Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce!

    Jesteś mistrzem w pieczeniu świątecznych mięs? Mięsa faszerowane, domowe wędliny i pasztety to od zawsze Twoja mocna strona? Jeśli tak, zapraszamy do konkursu! Do wygrania publikacja Twojego przepisu w magazynie Przyjaciółka oraz dodatkowe wirtuale!

1 2 3
 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert offline

 

Sonda

Czy przygotowujecie słodkości na Halloween?

 
 Czy przygotowujecie słodkości na Halloween?

głosuj
 

Ostatnio komentowane