Pleśniak Mamy

Ciasta, Porzeczki « poprzedni | następny »
maXXXior - Przepis na: Pleśniak Mamy offline

Kuchcik
Przepisy: 5
Pleśniak Mamy
oceń:  
ocena: 3/5
głosów: 2

Kolejny pleśniaczek ale dobrego nigdy za wiele :)


trudność: łatwe
czas:

Pleśniak Mamy - SKŁADNIKI:

  • 3 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 4 jaja
  • Dżem lub powidła o ulubionym smaku (polecam o smaku czarnej porzeczki)
  • 1 łyżka kakao
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 kostka masła lub margaryny

Pleśniak Mamy - PRZYGOTOWANIE:

Mąkę posiekać z margaryną, dodać 1/4, żółtka oraz proszek do pieczenia i energicznie wyrobić ciasto. Podzielić na 3 części. Do jednej dodać kakao i zagnieść następnie włożyć do zamrażalki oprócz jednej jasnej części. Gdy już się schłodzi jasna część z lodówki, rozwałkować i ułożyć w formie uprzednio wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Ciasto smarujemy dżemem a na dżem ścieramy na tarce o grubych oczkach ciemną część ciasta. Białka ubijamy z pozostałą częścią cukru i wykładamy na ciemne ciasto. Na sam wierzch ścieramy ostatnią część ciasta (można zestrugać na całość trochę masła, że by ciasto nie było zbyt suche).


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Pleśniak Mamy (strona 1 z 1)  
caroline1983

caroline1983
offline

2010-06-16 22:02
Zdjęcie jest autorstwa Danusi19671
http://www.mojeprzepisy.pl/Przepis/plesniak/
Skomentuj
Oceń:
0
caroline1983

caroline1983
offline

2010-06-16 22:04
Niektórzy powinni ją znać z innych portali.
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Ciasta
Orzechowy z bezą Babka piernikowa Ciasto  chmurka
Sernik Tiramisu Fale dunaju z gruszkami Drożdżówki z dżemem jagodowym
Pełnoziarnista tarta z jabłkami Ciasto drożdżowe ze śliwkami Torcik bezowy z kremem toffi
Mocno kokosowe ciacho Sernik na zimno z bananami Marchwiowy metrowiec

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Kuchnia polska - folkowo i ze smakiem! Konkurs - Kuchnia polska - folkowo i ze smakiem!

    Kuchnia polska nie ma sobie równych. Rozgrzewający kapuśniak, pierogi czy tradycyjny schabowy to smaki, które kocha każdy Polak. Jakie jest Wasze spojrzenie na kuchnię polską? Pochwalcie się sprawdzonymi recepturami. Do wygrania zaproszenia do restauracji Folk Gospoda!

 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert offline

 
 
 

Sonda

Z dyni najczęściej przyrządzam:

 
 Z dyni najczęściej przyrządzam:

głosuj
 

Ostatnio komentowane