maXXXior

maXXXior

Kuchcik
[Przepisów: 5]

Pleśniak Mamy

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 2

Kolejny pleśniaczek ale dobrego nigdy za wiele :)

Pleśniak Mamy

Składniki:

Pleśniak Mamy

 

  • 3 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 4 jaja
  • Dżem lub powidła o ulubionym smaku (polecam o smaku czarnej porzeczki)
  • 1 łyżka kakao
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 kostka masła lub margaryny

Sposób przygotowania:

Pleśniak Mamy
Mąkę posiekać z margaryną, dodać 1/4, żółtka oraz proszek do pieczenia i energicznie wyrobić ciasto. Podzielić na 3 części. Do jednej dodać kakao i zagnieść następnie włożyć do zamrażalki oprócz jednej jasnej części. Gdy już się schłodzi jasna część z lodówki, rozwałkować i ułożyć w formie uprzednio wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Ciasto smarujemy dżemem a na dżem ścieramy na tarce o grubych oczkach ciemną część ciasta. Białka ubijamy z pozostałą częścią cukru i wykładamy na ciemne ciasto. Na sam wierzch ścieramy ostatnią część ciasta (można zestrugać na całość trochę masła, że by ciasto nie było zbyt suche).