pierniczkowo

pierniczkowo

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 127]

Pleśniak śliwkowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Wyśmienite ciasto pasujące na każdą okazję.

Pleśniak śliwkowy Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Pleśniak śliwkowy

 

  • 4 szklanki mąki
  • 1,5 szklanki cukru
  • 5 jajek
  • 1 kostka margaryny
  • 1 kisiel cytrynowy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 15 sztuk śliwek węgierek
  • 1 mały słoiczek powideł śliwkowych

Sposób przygotowania:

Pleśniak śliwkowy
Żółtka oddzielamy o białek. Żółtka zagniatamy razem z margaryną, przesianą przez sitko mąką, 1 szklanką cukru i proszkiem do pieczenia. Ciasto wstawiamy na ok. 30 minut do lodówki. Śliwki przekrawamy na pół i wyjmujemy pestki. Białka ubijamy na sztywną pianę, po czym stopniowo dodajemy resztę cukru oraz kisiel i dalej ubijamy. Blachę o wymiarach 28 x 40 cm smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Na spód blachy układamy 2/3 ciasta i rozsmarowujemy powidła śliwkowe. Następnie układamy połówki śliwek (wybrzuszeniem do góry). Ciasto smarujemy ubitą pianą. Następnie bezpośrednio na pianę ścieramy (na tarce o dużych oczkach) pozostałą część ciasta. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 *C i pieczemy ok. 45 minut.
Pleśniak śliwkowy
Pleśniak ze śliwkami przed podaniem w blaszce