SUPERPRZEPIS

Pleśniak z agrestem

  • lalunia
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4
Pleśniak z agrestem Więcej zdjęć (5)

Ciasto naprawdę warte polecenia słodko-kwaśne z delikatną pianką bezową

Składniki:

Pleśniak z agrestem

 

  • mąka krupczatka
  • 6 jaj
  • 270 gram Kasi
  • proszek do pieczenia 4 łyżeczki
  • cukier puder 2 szklanki
  • agrest z 5 słoików pół litrowych z kompotu

 

Sposób przygotowania:

Pleśniak z agrestem
1-Do dużej miski wsypujemy mąkę krupczatkę 2- Kasię kroimy w kostkę wrzucamy do mąki 3- żółtka 6 sztuk dodajemy do maki oraz szklankę cukru pudru 4- Wsypujemy 4 łyżeczki proszku do pieczenia 5- Wyrabiamy ciasto dzielimy na połowę jedna polowe wkładamy do blaszki a drugą połowę dzielimy znowu na pół dodajemy 1 łyżkę kakao i wkładamy do zamrażarki na 30 minut 6- Agrest przecedzamy przez sitko wykładamy na jasne ciasto 7- Na agrest ścieramy na tarce jasne ciasto 8- Ubijamy 6 białek z 1 szklanka cukru pudru na sztywna masę i wykładamy na jasne ciasto 9- Ciemne ciasto ścieramy na tarce na kopułę bezowa wkładamy do nagrzanego piekarnika w 170 stopniach pieczemy 1godz i 25 minut 10- Wykładamy ciasto i jak ostygnie posypujemy cukrem pudrem .
Pleśniak z agrestem
Kruche ciasto wykladamy na dno blaszki a nastepnie agrest
Pleśniak z agrestem
Agrest wykladamy z 5 słoików połlitrowych odcedzonych
Pleśniak z agrestem
trzemy jasne ciasto i wykladamy piane bezową i rosprowadzamy równomiernie
Pleśniak z agrestem
Na kopułę z białek trzemy ciemnie ciasto na całej blaszce