katarzynka455

katarzynka455

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1651]

Pleśniak z czarną porzeczką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Ciasto jest smaczne do kawy czy też herbaty. U mnie bardzo smakowało zarówno gościom jak i domownikom.

Pleśniak z czarną porzeczką

Składniki:

Pleśniak z czarną porzeczką

 

  • Ciasto
  • mąka 3 szkl z czubkiem
  • żółtka 5 szt
  • masło 3/4 kostki
  • cukier 1/2 szkl
  • śmietana kwaśna 2 łyżki
  • proszek do pieczenia 2 łyżeczki

 

  • Pianka
  • białka 5 szt
  • cukier 1 szkl
  • mąka ziemniaczana 1 łyżka kopiasta
  • aromat waniliowy

 

  • Dodatkowo
  • powidła z czarnej porzeczki ok 1 litr

Sposób przygotowania:

Pleśniak z czarną porzeczką
Podane w przepisie składniki na ciasto zagniatamy i dzielimy na dwie części. Jedną częścią wylepiamy spód przygotowanej dużej blaszki, drugą część odkładamy do lodówki. Białka ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru i maki ziemniaczanej.

Na ciasto w blaszce wykładamy powidła i przykrywamy pianą z białek.

Piankę zakrywamy kruszonkę z pozostałego ciasta. 

Pieczemy ok 50 min w 180 stopniach. Po wystudzeniu można ciasto posypać cukrem pudrem.