IrenaM

IrenaM

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 195]

pleśniak z czarną porzeczką

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pleśniak z kwaskawą nutką

pleśniak z czarną porzeczką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

pleśniak z czarną porzeczką

 

  • 3 szklanka mąka pszenna,
  • 1/2 szklanka cukier puder,
  • 1/2 szklanka cukier,
  • 5 szt jaja,
  • 2 łyżka śmietana 12%,
  • 5 łyżka dżem z czarnej porzeczki,
  • 1/3 łyżeczka Sól,
  • 1 łyżeczka proszek do pieczenia,
  • 2 łyżka kakao

 

Sposób przygotowania:

pleśniak z czarną porzeczką
Z jajek białka oddzielić od żółtek i z białek ubić pianę początkowo bez cukru, później dodając cukier puder. Żółtka z cukrem, masłem oraz solą utrzeć na jednolitą masę. Pod koniec ucierania dodać śmietanę i całość dokładnie wymieszać W oddzielnej misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia. Połączyć z utartą masą i zgnieść ciasto. Otrzymaną masę podzielić na trzy części. Jedną część schować do zamrażalnika, do drugiej dodać kakao i dokładnie wyrobić, a trzecią rozwałkować równo na blaszce i posmarować dżemem z czarnej porzeczki Część z kakao skubać palcami i rozkładać po powierzchni dżemu. Następnie wlać na to ubitą pianę z białek. Wyciągnąć trzecią część z zamrażalnika i skubać na pianę, można też zetrzeć na grubej tarce. Wstawić do nagrzanego piekarnika do temp 150 stopni na godzinę. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem. Smacznego!
pleśniak z czarną porzeczką
wyrobioną masę połączyć z mąką wymieszaną z proszkiem
pleśniak z czarną porzeczką
na pierwszą warstwę równo rozłożyć dżem z czarnej porzeczki
pleśniak z czarną porzeczką
na poskubaną część kakaową wylać ubitą pianę z białek
pleśniak z czarną porzeczką
na pianę poskubać lub zetrzeć część trzecią i ... do piekarnika