mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Pleśniak z czerwonymi porzeczkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Pleśniak stanowią kwaśne porzeczki, słodka beza i przyjemnie kruche ciasto. Polecam ten wypiek amatorom słodko-kwaśnych połączeń :)

Pleśniak z czerwonymi porzeczkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pleśniak z czerwonymi porzeczkami

 

Sposób przygotowania:

Pleśniak z czerwonymi porzeczkami
Czerwone porzeczki obieram, myję dokładnie i osuszam. Przygotowuję ciasto. Mąkę przesiewam do miski, dodaję żółtka, dwie łyżki cukru, masło oraz proszek do pieczenia i zagniatam ciasto. Całość dzielę na dwie części w stosunku 1:3. Każdą część owijam folią spożywczą. Większą część ciasta umieszczam w lodówce, a mniejszą w zamrażalniku. Blachę o wymiarach 25 x 40 cm wykładam papierem do pieczenia. Na dno wykładam większą część ciasta, wstawiam do nagrzanego do 180*C piekarnika i podpiekam spód ok. 10-15 minut aż się lekko zarumieni. Następnie na ciepłe ciasto równomiernie rozkładam osuszone porzeczki. Z białek i cukru ubijam sztywną pianę, na koniec dodaję mąkę ziemniaczaną i ubijam chwilę. Na porzeczki wykładam pianę z białek, a na wierzch ścieram pozostałe ciasto na tarce na dużych oczkach. Wstawiam ciasto do piekarnika nagrzanego do 180*C i piekę 40 minut. Po upieczeniu oprószam ciasto cukrem pudrem.
Pleśniak z czerwonymi porzeczkami
W misce zagniatam składniki na ciasto, formuję kulę
Pleśniak z czerwonymi porzeczkami
Dno blachy wykładam papierem i ciastem, nakłuwam
Pleśniak z czerwonymi porzeczkami
Na podpieczony spód wykładam porzeczki osuszone
Pleśniak z czerwonymi porzeczkami
Na owoce wukładam bezę i ścieram resztę ciasta

Tagi:

jajko jajka