Pleśniak z dżemem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ciasto idealne przy rodzinnych spotkaniach

Pleśniak z dżemem

Składniki:

Pleśniak z dżemem

 

  • 40dag mąki
  • 1margaryna
  • 4żółtka
  • 5dag cukru pudru
  • 1łyżeczka proszku do pieczenia
  • mały dżem porzeczkowy
  • 2łyżki kako
  • 20dag cukru pudru do piany

Sposób przygotowania:

Pleśniak z dżemem
Mąkę , margarynę , żółtka i cukier wszystko zagniatamy.Zagniecione ciasto dzielimy na dwie części.Z tym że drugą część dzielimy jeszcze na pół.Jedną z mniejszych części zagniatamy z 2 łyżkami kakao.2 mniejsze częsci jasną i ciemną schładzamy w lodówce bądź zamrażarce na około 30minut.Pozostałe ciasto wykładamy na blachę.Smarujemy dżemem porzeczkowym.Trzemy na tartce połowę schłodzonego ciasta jasnego i ciemnego.Nastepnie ubijamy piąne z 4 białek i dodajemy 20dag cukru.Piane wykładamy na starte ciasto.Na to ścieramy resztę ciasta jasnego i ciemnego aby zakryło reszte piany.Pieczemy 1 godzine w temp 180 stopni