bryndzia

bryndzia

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 45]

Pleśniak z jabłkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Lubię kruche ciasta tym razem padło na pleśniaka. Zamiast typowego w tym cieście kwaskowatego dżemu starłam jabłka.

Pleśniak z jabłkami

Składniki:

Pleśniak z jabłkami

 

Sposób przygotowania:

Pleśniak z jabłkami
Mąkę z proszkiem i 5 łyżkami cukru pudru przesiewam na stolnicę. Dodaję margarynę siekam nożem. Do kruszonki dodaję żółtka i śmietanę, zagniatam gładkie ciasto które dziele na 3 części: największą średnią i najmniejszą.

Do części średniej dodaję kakao zagniatam. Wszystkie części ciasta wkładam do woreczków schładzam w zamrażalce pół godziny. Dużą blachę wykładam papierem do pieczenia, największą część ciasta wałkuję i wylepiam dno formy.

Jabłka obieram i ścieram na tarce o grubych oczkach posypuję cynamonem i cukrem, mieszam wykładam na ciasto. Na jabłka ścieram ca tarce o dużych oczka ciemne ciasto.

Białka ubijam na sztywno stopniowo dodaję pół szklanki cukru pudru . Pianę wykładam na ciemne ciasto, na wierzch ścieram pozostałe ciasto.

Piekę w 180 stopniach przez około godzinę. 

Tagi:

ciasto jabłka