SUPERPRZEPIS

Pleśniak z jabłkami

  • 1
         
ocena: 4/5 głosów: 14
Pleśniak z jabłkami Więcej zdjęć (5)

Proste i pyszne ciasto kruche z jabłkami i bezą, szybko znika z talerza, idealne ciasto do popołudniowej kawy. Polecam.

Składniki:

Pleśniak z jabłkami

 

  • Ciasto kruche:
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 5 żółtek
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 250 gram margaryny
  • 1 łyżka kakao
  • Beza:
  • 5 białek
  • 1 szklanka cukru
  • Masa jabłkowa:
  • 1 litr duszonych jabłek
  • 1 budyń śmietankowy
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • Dodatkowo:
  • Tłuszcz do wysmarowania formy
  • Bułka tarta do wysypania formy
  • Cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Pleśniak z jabłkami
Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy żółtka, margarynę, zagniatamy gładkie ciasto, dzielimy na trzy części, do jednej dodajemy kakao, zagniatamy. Ciasto zawijamy w torebkę foliową , wstawiamy na godzinę do lodówki.

Formę (25x 40 cm.) smarujemy tłuszczem, wysypujemy bułką tarta, dno wylepiamy jedną częścią jasnego ciasta. Jabłka duszone przekładamy do miski, dodajemy cukier, cynamon i suchy budyń, dokładnie mieszamy, wykładamy na ciasto.

Na masę jabłkową wykładamy rozwałkowane ciasto z kakao. Z białek ubijamy pianę, ucierając wsypujemy cukier, wykładamy na ciemne ciasto. Pozostałe ciasto jasne ścieramy na tarce o grubych oczkach na pianę, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, pieczemy przez 50-60 minut.

Upieczone i ostudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem. 
Pleśniak z jabłkami
Częścią ciasta kruchego wylepiamy dno formy.
Pleśniak z jabłkami
Na ciasto kruche wykładamy masę jabłkową .
Pleśniak z jabłkami
Na masę jabłkową wykładamy ciasto z dodatkiem kakao.
Pleśniak z jabłkami
Wykładamy pianę z białek, ścieramy ciasto na wierzch.