Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Pleśniak z jeżynami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Proste i łatwe ciasto,pachnące leśnymi owocami,lekko kwaśne za sprawą owoców.Idealne do popołudniowej kawy.

Pleśniak z jeżynami

Składniki:

Pleśniak z jeżynami

 

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • pół szklanki cukru
  • 15 dag masła lub margaryny
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki śmietany 12 %
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao

 

  • piana:
  • 2 białka
  • 3 łyżki cukru
  • kisiel truskawkowy

 

  • dodatkowo:
  • 2 garście jeżyn
  • cukier puder do posypania
  • masło i bułka tarta do formy

Sposób przygotowania:

Pleśniak z jeżynami
1.Z podanych składników (oprócz kakao ),zagniatamy ciasto.Następnie dzielimy na dwie części,do jednej dajemy kakao i dokładnie zagniatamy. 2.Ciasto wkładamy do lodówki na około jedną godzinę. 3.Po tym czasie wałkujemy jasne ciasto na posypanej mąką stolnicy i wykładamy do tortownicy o średnicy 23 cm,posmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. 4.Białka ubijamy na sztywną pianę,wsypujemy cukier i kisiel truskawkowy,dokładnie ubijamy. 5.Na jasne ciasto układamy umyte i osuszone jeżyny,następnie pianę, a na koniec ciemne ciasto,które skubiemy,można też ciasto zetrzeć na tarce o grubych oczkach 6.Ciasto pieczemy około 45 minut w temperaturze 170 .Po upieczeniu ciasto studzimy i oprószamy cukrem pudrem.

Tagi:

tarta