domagi

domagi

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 70]

Pleśniak z porzeczkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 16
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Słodziutkie kruche ciasto wypełnione kwaśnymi czerwonymi porzeczkami i pyszną bezą. Idealnie wygląda i smakuje

Pleśniak z porzeczkami

Składniki:

Pleśniak z porzeczkami

 

  • 3 szklanki mąki
  • 220 g masła
  • 1,5 szklanki drobnego cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 6 jajek
  • 600 g porzeczek

Sposób przygotowania:

Pleśniak z porzeczkami
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia do miski, dodać masło, cukier waniliowy, 0,5 szklanki cukru i żółtka, połączyć do uzyskania czegoś, co przypomina kruszonkę. 2/3 ciasta wsypać do tortownicy (28 cm) i ugnieść spód. Włożyć na 15 minut do lodówki.

Na tak przygotowany spód wyłożyć porzeczki. Białka ubić na sztywną pianę i pod koniec dodać szklankę cukru. Pianę wyłożyć na owoce, całość posypać resztą kruszonki.

Piec około 45 minut w temp. 190 stopni