cooked

cooked

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 80]

Pleśniak z powidłami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Pyszne ciasto z kolorowymi warstwami. Powidła śliwkowe, słodka beza i kruche ciasto wspaniale się ze sobą komponują.

Pleśniak z powidłami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pleśniak z powidłami

 

  • 3 szklanki mąki
  • 200g margaryny
  • 3/4 szklanki cukru
  • 4 żółtka
  • 4 białka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • szczypta soli
  • powidła śliwkowe

Sposób przygotowania:

Pleśniak z powidłami
Z mąki, margaryny, cukru, żółtek, szczypty soli i proszku do pieczenia zagnieść ciasto (jest dość kruche i sypkie). Podzielić je na 3 części. Do jednej z nich dodać kakao. Uformowane kule schować do lodówki na ok. 30 min. Białka ubić na sztywną pianę. Formę do pieczenia wyłożyć papierem i zetrzeć na spód jasne ciasto. Następnie nałożyć powidła śliwkowe, zetrzeć na nie ciemną masę ciasta i przykryć ubitymi białkami. Na wierzch zetrzeć ostatnią jasną część ciasta. Całość piec w piekarniku nagrzanym do 180*C przez ok 40 min. Smacznego. 
Pleśniak z powidłami
Etap 1 - uformować kule, do jednej dodać kakao
Pleśniak z powidłami
Etap 2 - jasne ciasto zetrzeć na blachę i posmarować powidłami
Pleśniak z powidłami
Etap 3 - na powidła zetrzeć ciemne ciasto
Pleśniak z powidłami
Etap 4 - następnie przykrywamy ubitymi białkami i ścieramy na wierzch jasne ciasto