Pleśniak z wiśniami

Ciasta « poprzedni | następny »
Querubinn - Przepis na: Pleśniak z wiśniami offline

Szef Kuchni
Przepisy: 24
zdjęcia: 1 z 1 Strzałka
Pleśniak z wiśniami
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 2

Pleśniak z wiśniami to idealne cisto dla niedzielnych gości...


trudność: łatwe
czas:

Pleśniak z wiśniami - SKŁADNIKI:

  • CIASTO:
  • 3 szkl mąki,
  • 1 kostka tłuszczu,
  • 5 żółtek - (białka ubić z 1 szkl cukru) - będą potrzebne później,
  • 5 łyżek cukru, 2-3 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 3-4 łyżki kakao,
  • wiśnie,
  • dżem ( smak wg uznania),

Pleśniak z wiśniami - PRZYGOTOWANIE:

Wszystkie składniki dokładnie wyrobić (zagnieść ciasto), podzielić ciasto 3 części ( 2 równe i 1 mniejsza -na kruszonkę). Mniejszą część najlepiej włożyć na 5 minut do lodówki. Jedną część wyłożyć na blachę posmarowaną tłuszczem do drugiej dodać kakao, zagnieść i wyłożyć na blachę na białe ciasto. Następnie surowe ciasto posmarować po całości dżemem, położyć wiśnie, ubitą pianę z białek a następnie na białka starkować na tarce (oczka buraczków) mniejszą część ciasta. Wszystko piec 45-50 minut w temp 180-190`C. Ciasto można polać polewą lub posypać cukrem pudrem :)


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Pleśniak z wiśniami (strona 1 z 1)  
mała czarna

mała czarna
offline

2009-01-19 11:42
nie ma nic lepszego niż ciasta z wiśniami:)
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Ciasta
Pyszna karpatka Eli Sernik czekoladowy Ciasto serowy domek
Kosmiczne ciasto szpinakowe Ciasto z herbatą matcha i jabłkami Truskawkowy obłoczek
Murzynek z budyniem i biszkoptami Ciasto dwukolorowe z posypką z orzeszków Wedlowski przekładaniec wg S. Anastazji
Kruche ciasto ze śliwkami i kruszonką Ciasto z jabłkami Ciasto na białkach ze śliwkami

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Kuchnia polska - folkowo i ze smakiem! Konkurs - Kuchnia polska - folkowo i ze smakiem!

    Kuchnia polska nie ma sobie równych. Rozgrzewający kapuśniak, pierogi czy tradycyjny schabowy to smaki, które kocha każdy Polak. Jakie jest Wasze spojrzenie na kuchnię polską? Pochwalcie się sprawdzonymi recepturami. Do wygrania zaproszenia do restauracji Folk Gospoda!

 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert offline

 
 
 

Sonda

Z dyni najczęściej przyrządzam:

 
 Z dyni najczęściej przyrządzam:

głosuj
 

Ostatnio komentowane