Pleśniak z wiśniami

Ciasta « poprzedni | następny »
Querubinn offline

Szef Kuchni
Przepisy: 24
zdjęcia: 1 z 1
Pleśniak z wiśniami
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 2

Pleśniak z wiśniami to idealne cisto dla niedzielnych gości...


trudność: łatwe
czas:

Pleśniak z wiśniami - SKŁADNIKI:

  • CIASTO:
  • 3 szkl mąki,
  • 1 kostka tłuszczu,
  • 5 żółtek - (białka ubić z 1 szkl cukru) - będą potrzebne później,
  • 5 łyżek cukru, 2-3 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 3-4 łyżki kakao,
  • wiśnie,
  • dżem ( smak wg uznania),

Pleśniak z wiśniami - PRZYGOTOWANIE:

Wszystkie składniki dokładnie wyrobić (zagnieść ciasto), podzielić ciasto 3 części ( 2 równe i 1 mniejsza -na kruszonkę). Mniejszą część najlepiej włożyć na 5 minut do lodówki. Jedną część wyłożyć na blachę posmarowaną tłuszczem do drugiej dodać kakao, zagnieść i wyłożyć na blachę na białe ciasto. Następnie surowe ciasto posmarować po całości dżemem, położyć wiśnie, ubitą pianę z białek a następnie na białka starkować na tarce (oczka buraczków) mniejszą część ciasta. Wszystko piec 45-50 minut w temp 180-190`C. Ciasto można polać polewą lub posypać cukrem pudrem :)


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Pleśniak z wiśniami (strona 1 z 1)  
mała czarna

mała czarna
offline

2009-01-19 11:42
nie ma nic lepszego niż ciasta z wiśniami:)
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Ciasta
Smażony sernik z kokosem Piegowaty sernik z brzoskwiniami Ciasto ananasek
Sernik w kratkę Ciasto dyniowe z nutą pomarańczy Korzenne ciasto dyniowe przekładane masą malinową
Kruche placki do ciasta Tort Pischinger Czekoladowe ciasto z białą czekoladą
Sernik z brzoskwinowym musem Kołaczyki cynamonowe z orzechową kruszonką Ciasto ze śmietany z pestkami dyni

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Przekąski z charakterem Konkurs - Przekąski z charakterem

    Niewielkie i słodkie, kuszące i słone lub niebanalne z dodatkiem pikanterii - przekąski! Choć nie grzeszą swym rozmiarem, charakteru odmówić im nie można. Które z nich podjadacie najczęściej? Zapraszamy do konkursu! Do wygrania książki Agnieszki Maciąg!

  • Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce! Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce!

    Jesteś mistrzem w pieczeniu świątecznych mięs? Mięsa faszerowane, domowe wędliny i pasztety to od zawsze Twoja mocna strona? Jeśli tak, zapraszamy do konkursu! Do wygrania publikacja Twojego przepisu w magazynie Przyjaciółka oraz dodatkowe wirtuale!

1 2 3
 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert offline

 

Sonda

Co najczęściej jesz na śniadanie?

 
 Co najczęściej jesz na śniadanie?

głosuj
 

Ostatnio komentowane