Querubinn

Querubinn

Szef Kuchni
[Przepisów: 24]

Pleśniak z wiśniami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pleśniak z wiśniami to idealne cisto dla niedzielnych gości...

Pleśniak z wiśniami

Składniki:

Pleśniak z wiśniami

  • CIASTO:
  • 3 szkl mąki,
  • 1 kostka tłuszczu,
  • 5 żółtek - (białka ubić z 1 szkl cukru) - będą potrzebne później,
  • 5 łyżek cukru, 2-3 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 3-4 łyżki kakao,
  • wiśnie,
  • dżem ( smak wg uznania),

Sposób przygotowania:

Pleśniak z wiśniami

Wszystkie składniki dokładnie wyrobić (zagnieść ciasto), podzielić ciasto 3 części ( 2 równe i 1 mniejsza -na kruszonkę). Mniejszą część najlepiej włożyć na 5 minut do lodówki. Jedną część wyłożyć na blachę posmarowaną tłuszczem do drugiej dodać kakao, zagnieść i wyłożyć na blachę na białe ciasto. Następnie surowe ciasto posmarować po całości dżemem, położyć wiśnie, ubitą pianę z białek a następnie na białka starkować na tarce (oczka buraczków) mniejszą część ciasta. Wszystko piec 45-50 minut w temp 180-190`C. Ciasto można polać polewą lub posypać cukrem pudrem :)