SUPERPRZEPIS

Pleśniak ze śliwkami

  • 1
  • mysza75
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
         
ocena: 5/5 głosów: 3
Pleśniak ze śliwkami

Pleśniak w wersji biało czarnej ze śliwką w środku i puszystą pianą z białek. Jedno z prostszych ciast do zrobienia. U mnie zaczęło znikać jeszcze ciepłe. Z nutą aromatycznej skórki pomarańczowej.

Składniki:

Pleśniak ze śliwkami

 

  • ciasto kruche:

 

  • 200 g masła zimnego
  • 250 g mąki pszennej
  • 1 łyżka skórki pomarańczowej kandyzowanej tartej
  • 5 żółtek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • sól szczypta
  • 1/2 łyżeczki kakao

 

 

Sposób przygotowania:

Pleśniak ze śliwkami

ETAP 1:

Pleśniak ze śliwkami
mąka masło żółtka proszek do pieczenia w misce

Do miski przesiewam mąkę, dodaję proszek do pieczenia, masło pokrojone, żółtka, skórkę pomarańczową, sól i kroję całość nożem następnie zagniatam krótko rękoma.

Ciasto wstawiam na godzinę do lodówki.

Blaszkę o średnicy 24x24 cm wykładam papierem do pieczenia.

2/3 ciasta ścieram na tarce jarzynowej do formy wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 180 stopni na 15 minut aż się podpiecze.

Śliwki myję, kroję na pól, pozbawiam pestek. Śliwki obtaczam w mące ziemniaczanej.

Białka temp pokojowa ubijam na sztywno z odrobiną soli.Dodaję po łyżce cukru i dalej ubijam aż piana będzie lśniąca a cukier rozpuszczony. Na końcu dodaję mąkę ziemniaczaną, ocet winny i łącze mikserem.

Na podpieczone wystudzone ciasto układam śliwki, wykładam na to pianę z białek. Połowę ciasta które nam zostało mieszam z kakao.Na piane ścieram ciasto jasne i ciemne.

Wstawiam do piekarnika nagrzanego temp 18 stopni na 10 minut po czym zmniejszam na 150 stopni i piekę jeszcze 40 minut grzałki góra dół.

ETAP 2:

Pleśniak ze śliwkami
ciasto schłodzone starte na tarce jarzynowej

Blaszkę o średnicy 24x24 cm wykładam papierem do pieczenia.

2/3 ciasta ścieram na tarce jarzynowej do formy wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 180 stopni na 15 minut aż się podpiecze.

ETAP 3:

Pleśniak ze śliwkami
śliwki obtoczone w mące ziemniaczanej ułożone na cieście

Śliwki myję, kroję na pól, pozbawiam pestek. Śliwki obtaczam w mące ziemniaczanej. Białka temp pokojowa ubijam na sztywno z odrobiną soli.

Dodaję po łyżce cukru i dalej ubijam aż piana będzie lśniąca a cukier rozpuszczony. Na końcu dodaję mąkę ziemniaczaną, ocet winny i łącze mikserem.

Na podpieczone wystudzone ciasto układam śliwki, wykładam na to pianę z białek.

ETAP 4:

Pleśniak ze śliwkami
piana ubita na sztywno wyłożona na śliwkach

Połowę ciasta które nam zostało mieszam z kakao.Na piane ścieram ciasto jasne i ciemne.

Wstawiam do piekarnika nagrzanego temp 180 stopni na 10 minut po czym zmniejszam na 150 stopni i piekę jeszcze 40 minut grzałki góra dół.


Tagi:

owoce ciasto