goofy9

goofy9

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1117]

Płonące naleśniki pomarańczowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 3

Efektowne, na przyjęcia, uroczystości rodzinne. Pyszne ...

Płonące naleśniki pomarańczowe

Składniki:

Płonące naleśniki pomarańczowe

 

  • ciasto:
  • mąka 1 1/2 szklanka
  • jaja 5 sztuk
  • mleko 2 szklanki
  • cukier wanilinowy 1 opakowanie
  • sok pomarańczowy 1/2 szklanka
  • wódka 1 kieliszek
  • olej do smażenia

 

  • nadziewnie:
  • pomarańcza 2 sztuki
  • masło 1/2 kostka
  • cukier puder 5 łyżek
  • likier pomarańczowy 100 ml

 

Sposób przygotowania:

Płonące naleśniki pomarańczowe
Przygotowujemy ciasto: Łączymy ze sobą wszystkie składniki, miksujemy. Ciasto odstawiamy na około godzinę. Naleśniki smażymy na rozgrzanym oleju.Przygotowuejmy nadzienie: pomarańcze sparzamy, wyciskamy z nich sok, skórkę ścieramy. Masło ucieramy z cukrem pudrem, dolewamy likier, sok z pomarańczy oraz otartą skórkę. Całośc dokładnie ucieramy. Masą smarujemy naleśniki, składamy w trójkąt. Pozostałą masę rozgrzewamy na patelni i zanurzamy w niej naleśniki. Przekładamy na talerz, polewamy resztą sosu. Do chochelki wlewamy odrobinę likieru i zapalamy, płonącym likierm polewamy naleśniki. Od razu podajemy.

Tagi:

ciasto